1999 Picarquin, Chile

Dansk delegationsleder: Henrik Jess Jensen
Danske deltagere: 195
27. december 1998 – 6. januar 1999
Tema: Building Peace Together

Med Chile som vært for verdensjamboreen i 1999 kunne der krydses endnu en verdensdel af i rækken af dem der har afholdt en verdensjamboree. Det var nemlig første gang der var verdensjamboree i Sydamerika. Samtidig var det kun anden gang en jamboree blev afholdt på den sydlige halvkugle, og ligesom sidst strakte den sig hen over nytåret.
 
Fra første færd oplevede de danske deltagere den mere afslappede Chilenske tilgang – alt kunne klares – i morgen! Ved ankomsten fik de lov at vente 3 timer før der kom nogle busser og hentede dem. Det blev dog hurtigt glemt da de ankom til lejren og fik en kæmpe velkomst, som om det kun var dem værterne havde ventet på.
Åbningsceremonien blev også en anelse kaotisk. Det var planlagt at alle skulle aflægge et løfte for fred ved at holde nogle stykker papir over hovedet. Men ikke mange af deltagerne var klar over og forstod, hvad der skulle foregå. Midt i det hele ankom den chilenske præsident i helikopter og holdt en lang tale – på spansk! Men da det hele blev transmiteret til resten af verden via sattelit, følte danskerne sig meget betydningsfulde.
 
For anden gang blev en verdensjamboree holdt hen over nytår. I den danske lejr startede aftenen med en lækker nytårsmenu bestående af pølser og klumpet kartoffelmos. Allerede kl. 20 skød danskerne nytåret ind, da det svarede til midnat i Danmark. Så til mange af de udenlandske spejderes undren begyndte danskerne at hoppe ned fra bænkene, trutte i tudehorn og skåle i danskvand. Men det tiltrak en masse gæster. Snart var lejren fyldt med andre spejdere der ønskede danskerne godt nytår. Danskerne startede kædedanse og fik efterhånden omdannet hele underlejren til en stor fest.
 
Jamboreens tema blev understreget af at den tredje Global Development Village var på programmet, som bl.a. fokuserede på miljø og interkulturel forståelse. Spejderne kunne f.eks. prøve håndværk fra andre lande, eksperimentere med teknologi eller prøve hvordan det er at være handikappet. Ikke mindre end 11 FN enheder var involveret i initiativet.
 
Kilder:
Spejd nr. 2 1999
https://en.wikipedia.org/wiki/19th_World_Scout_Jamboree
http://www.scouting.org.za/capewest/heritage/Sites/Jamborees/IntJamboree.pdf